SARS CoV-2 testaus

SARS-CoV-2 Antigen Self Test Nasal - koronatesti itsetestaukseen

Miten pika-antigeenitesti toimii?

Pika-antigeenitesti tunnistaa, onko näytteessä SARS-CoV-2-viruksen tuottamaa nukleokapsidiproteiinia (N-proteiinia). Jos näytteestä löytyy tätä proteiinia, se aiheuttaa reaktion, joka saa aikaan värillisen viivan testilaitteen ikkunan T-kirjaimella merkityssä kohdassa.

COVID-19 -koronavirusinfektion oireet

SARS-CoV-2-infektion aiheuttaman taudin kulku voi vaihdella suuresti. Joillakin ihmisillä ei ole mitään oireita, kun taas toisilla on lieviä oireita, kuten kuumetta, yskää, maku- tai hajuaistin menetystä tai ripulia. Infektio voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavampia oireita, kuten hengitysvaikeuksia1.   

Yleensä oireiden kehittyminen kestää tyypillisesti muutamia vuorokausia SARS-CoV-2-virukselle altistumisen jälkeen. Oireiden alkamisajankohta voi kuitenkin joskus vaihdella2. 

Miksi kaikki testit eivät ole yhtä tarkkoja?

Mitä enemmän virusta esiintyy elimistössä, sitä helpommin testi voi havaita sen. Infektion aikana virusten määrä eli niin kutsuttu viruskuorma vaihtelee. PCR-testi voi havaita hyvin vähäisenkin virusmäärän, koska tässä testimenetelmässä monistetaan näytteessä oleva virusaines. Testi voi havaita niin pieniä virusainesmääriä, että ne eivät riitä aiheuttamaan tartuntaa. 

Antigeenitestiin tarvitaan tietty määrä virusainesta, jotta testi voi havaita sen oikein, koska testilaitteessa viruksen nukleokapsidiproteiini (joka ympäröi RNA-rihmaa) sitoutuu testiaineeseen ja aiheuttaa reaktion3,4.

Miten antigeenitestaus auttaa taistelussa COVID-19-virusta vastaan?

Voit tavata ihmisiä turvallisemmin 
Mahdollisuus testata tilanteesi, ennen kuin tapaat tuttaviasi. 

Testiin ei tarvita ajanvarausta
Näin vapautetaan terveydenhuoltojärjestelmän resursseja muuhun käyttöön.

Testien toistaminen on käytännöllisempää 

Luotettavat tulokset missä tahansa
Testin tekemiseen ei tarvita lääkärin tai hoitajan apua. 

Askel kohti normaalia elämää
Testaaminen on turvallisempi vaihtoehto talouden avaamiselle ja mahdollistaa matkustamisen ja tapahtumien järjestämisen. 

Mielenrauhaa
Pidä testejä kotona varalla, jotta voit tehdä niitä aina tarvittaessa. 

Seuraa uusimpia ohjeistuksia

Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei ole kaikissa tilanteissa tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Mikäli on oireita suositellaan kontaktien välttämistä, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Tarkistathan viimeisimmät ohjeet THL:n sivuilta. Tämä ohje perustuu THL 14.1.2022: https://thl.fi/fi/-/lievien-koronavirusoireiden-takia-ei-yleensa-tarvitse-kayda-testissa-valta-kontakteja-viiden-paivan-ajan-ja-noudata-alueellisia-ohjeita.

 

Lisätietoa SARS-CoV-2 Antigen kotitestistä: roche.fi

Testin pikaohje  ja pakkausseloste.

Quick guide and package insert: ENSE.
More information about SARS-CoV-2 Antigen Self Test Nasal in English: diagnostics.roche.com

Video kotitestin tekemisestä 

 

 

Viitteet
1 WHO. https://apps.who.int/iris/handle/10665/332196. Haettu 28.6.2021.
2 Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/ symptoms.html. Haettu 6.1.2021.
3 Cevik et al. doi.org/10.1016/S2666-5247(20)30172-5
4 Mina et al. DOI: 10.1056/NEJMp2025631

Loading...